Laureatką konkursu została Lisa Mu z Niemiec, która w nagrodę pojedzie do Seattle i odwiedzi miejsce, gdzie powstała pierwsza kawiarnia Starbucks.
Reprezentanci siedmiu krajów rywalizowali ze sobą podczas zawodów zorganizowanych wczoraj we Wrocławiu. Wśród uczestników finału znaleźli się reprezentanci wszystkich rynków, w których wrocławska spółka AmRest jest operatorem marki Starbucks, w tym: na-Maria Alexandra Dumitru z Rumunii, Lisa Mu z Niemiec, Tamás Simárszki z Węgier, Sebastian Charęza z Polski, Sandra Moravská ze Słowacji, Katka Drholcová z Czech oraz Teodora Bayraktarova reprezentantka Bułgarii.
Zadaniem finalistów podczas wrocławskich zawodów, było przede wszystkim zaprezentowanie swoich umiejętności w trzech, podstawowych konkurencjach. Podczas Barista craft – bariści przygotowywali napój z wybranym przez siebie motywem latte art (serce, rozeta, tulipan, łabędź), opowiadając dodatkowo o tym, jaki jest ich przepis na idealną kawę. Następnie jury oceniało wykonanie tzw. Coffee Tastingu, czyli umiejętność baristów do przygotowania degustacji kawy metodą french press. Podczas tego zadania uczestnicy mieli doskonałą okazję do wykazania się swoją wiedzą na temat kawy. Ostatnia konkurencja zatytułowana My Journey, miała na celu lepsze poznanie wszystkich uczestników. Podczas rozmowy z finalistami, przedstawiciele jury zadawali baristom dodatkowe pytania na temat ich pasji do kawy i pracy za barem, chęci rozwoju swoich umiejętności oraz ich planów na przyszłość związanych z zawodem.
Najlepsza baristka Starbucks wykazała się nie tylko umiejętnością przygotowywania napojów i obszerną wiedzą na temat kawy, ale przede wszystkim oczarowała jury i publiczność swoją ogromną pasją. - Kiedy ludzie ze Starbucks się spotykają, to wspólna pasja do kawy wyzwala w nas mnóstwo energii i radości, co było widać nie tylko na dzisiejszym finale, ale na każdym etapie zawodów. Myślę, że to dzięki temu tak wiele się od siebie nawzajem uczymy – mówiła Lisa Mu z Niemiec, zwyciężczyni Starbucks Barista Championship 2017.
Całe wydarzenie było otwarte dla publiczności. W trakcie zawodów przybyli Goście mieli okazję wziąć udział w degustacji kawy prowadzonej przez Coffee Masterów Starbucks, pokazach alternatywnych metod parzenia kawy oraz poznać tajniki pracy baristów w jednej z najbardziej popularnych sieci kawiarni na świecie.
Nagrodą dla zwyciężczyni jest kilkudniowy wyjazd do Seattle, miasta od początku związanego z marką, w którym w 1971 roku powstała pierwsza kawiarnia.
Organizowany co roku turniej skupia najlepszych baristów Starbucks z różnych krajów, którzy poprzez współzawodnictwo doskonalą swoje techniki i rozwijają wiedzę o kawie. Starbucks Barista Championship to przede wszystkim szansa na wymianę doświadczeń i dobrą zabawę z ludźmi, których łączy pasja do kawy. W tym roku międzynarodowy finał po raz pierwszy odbył się w Polsce, w SIEMACHA Spot we wrocławskim C.H. Magnolia, skupiając baristów z rynków, gdzie operatorem marki jest spółka AmRest.